UŽIVATEL
registrace
zapomenuté heslo
ANKETA
Čeho chcete více? Hudebních novinek
Videoklipů zdarma
Klubů
Akcí a párty
Hudebních skupin
celkem 5381 hlasů

Po hlavičkou ŽN365 se chystají výstavy, historické exkurze (nejen) po Žižkově, ale třeba i festival buskingu, přednášky a další akce se společenským přesahem. „Neznáme hranice,“ říká tým, který za aktivitami stojí, a který již několik měsíců přináší podcast Vysílač. O tradiční festival napříč kluby, který v minulých letech navštívilo vždy přes deset tisíc fanoušků

Desátý ročník festivalu Žižkovská noc byl připraven dvakrát, ale ani jednou neproběhl – pandemie zhatila jak původní termín, tak náhradní plán na podzim 2020. Čas, kdy není možné s jistotou plánovat jakékoliv kulturní akce, využil festivalový tým k radikální proměně aktivit pod hlavičkou Žižkovské noci a teď představuje nové pojetí městského festivalu, který v úzkém propojení (nejen) se Žižkovem nabídne aktivity bez ohledu na roční období. Tradiční srdce v podobě několikadenní akce ale tepe dál – desátý ročník Žižkovské noci je naplánován na 28. – 30. října 2021. První vystupující i bližší informace ke vstupenkám budou zveřejněny v červnu.

„Neznáme hranice“ říká nové motto akce, která již dávno přerostla svou čtvrť, a která vždy akcentovala i sociální rozměr svého působení. Pod hlavičkou ŽN365, která jasně shrnuje jak napojení na původní akci, tak celoroční rozměr, můžete nově čekat průběžné akce jak pro příznivce kultury, tak třeba místní obyvatele, které mohl samotný festival míjet. Zacílení těchto aktivit už několik měsíců vystihuje podcast Vysílač, který se soustředěně věnuje sociálním otázkám a v uplynulých epizodách se fundovaně zabýval bezdomovectvím, nerovné dělbě domácích prací či zodpovědnému přístupu k problematice drog.

Osoba 146 PozorUmění nově zastřešuje program, do kterého spadá vizuální umění. To bude k vidění jak v tradičnějších galerijních prostorech, tak na místech, kde by ho kolemjdoucí nemuseli čekat. První vlaštovkou sekce je venkovní výstava fotografa Nikolase Šilara, kterou bude možné od poloviny května zhlédnout na zdech aktuálně rekonstruovaného Žižkostela na náměstí Barikád.

Na pozdější měsíce se chystá rovněž Žižkov busking fest – pouliční, a tedy volně přístupná přehlídka talentovaných hudebníků, jejímž cílem je nejen jejich představení, ale i oživení každodenního života ve čtvrti. Proběhnout by měl ve stejném termínu jako festival Žižkovská noc, na jehož podzimní podobě se pracuje, a který i letos naváže na spolupráci s externími kurátory. Letošní festival bude mimo jiné soustředěn na představení lokálních scén z jiných měst (Karlovy Vary či Nový Bor). Do konce června rovněž běží literární open call, který vzniká ve spolupráci s Čítárnou Unijazzu.

Poločas rozpadu http://bit.ly/…casRozpaduZN Ig ŽN https://www.instagram.com/zizkovskanoc/ Fb ŽN https://www.facebook.com/zizkovskanoc Žižkovská noc (under construction) https://zizkovskanoc.net/

Autor: Wladass, 15.května 2021 | 0 komentářů | Shlédlo: 1292 čtenářů | Kategorie: festivaly

Hodnocení článku

  • 3.6/5 Hvězd.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Celkem hlasů: 368

Líbí se Vám článek?


Související články

Komentáře


-- ke článku nebyly přidány zatím žádné komentáře --


Přidat komentář

Pro přidávání příspěvků se musíte nejprve přihlásit.